Anorexia in modelling. Succes sau condamnare la moarte?

de Admin

Stereotipurile impuse de-a lungul vremii in lumea modellingului au dus la distorsionarea imaginii cu privire la aspectul si calitatile ideale ale unui model. Lantul slabiciunilor influenteaza in primul rand publicul, care cu greu accepta ideea unui model "cu forme", fara a cunoaste implicatiile si sacrificiile unui trup fara greseala.

In prima instanta putem considera ca mesajul transmis de modelling este unul sanatos, ce promoveaza un corp curat, slab, implicit un stil de viata sanatos si activ. De-a lungul timpului extremele au fost atinse, protagonistii modellingului impunand o imagine din ce in ce mai skinny, poate chiar cu note abstracte, depasind astfel posibilitatile naturale ale corpului uman.

Faima, recunoasterea, atentia si stralucirea modei au fost motive suficiente pentru modelele de pretutindeni pentru a accepta si chiar pentru a se identifica cu aceste standarde imposibil de atins printr-o dieta sanatoasa. Iata ca astfel au fost facuti primii pasi catre descoperirea si incurajarea unei afectiuni care, de foarte multe ori, duce la moarte.

Anorexia nervoasa

Anorexia este o tulburare de ordin psihic ce afecteaza in primul rand perceptia asupra propriului corp. Asa cum ipohondria il poate convinge pe subiect ca este in permanenta bolnav de o afectiune mortala, anorexia isi convinge victimele ca trupul lor este hidos si gras.Astfel anorexia isi capata valentele de tulburare psihica din categoria tulburarilor alimentare.

Bolnavul de anorexie isi infrunta pofta de mancare in prima instanta, boala pornind pe premisele unui om perfect sanatos. Astfel, pofta de mancare este suprimata, iar pierderea in greutate este asteptata fara a se banui capcana periculoasa ce urmeaza.

Etapa urmatoare surprinde boala in plin avant, in zona fulminanta, bolnavul adoptand deja metode rapide si periculoase pentru slabit, precum pastilele de slabit sau chiar drogurile.

Desi in tot acest traseu bolnavul de anorexie a pierdut deja din greutatea in plus, ba chiar a ajuns in punctul in care sanatatea este compromisa, oglinda ii arata in permanenta un corp gras, obez, fiecare muschi sau bucata de piele fiind nedorita. Perceptia este pe deplin si poate chiar definitiv afectatata si fara ajutorul de specialitate, urmatorul pas este moartea.

Recidive si ajutor de specialitate

Rata de mortalitate in cazul bolnavilor de anorexie este mai mare de 10%, iar vindecarea completa este rareori indeplinita. Cu ajutorul familiei si al prietenilor, anorexicul poate fi tratat intr-un centru de specialitate, insa, din pacate, in unele cazuri, solicitarea vine prea tarziu, organismul fiind deja in imposibilitatea de a-si reveni.

Pe de alta parte, chiar daca pe moment bolnavul accepta tratamentul si inregistreaza o crestere in greutate salvatoare, odata ajuns acasa, in mediul declansator al afectiunii, acesta va dezvolta, mai devreme sau mai tarziu, aceleasi tendinte si acelasi traseu ca mai sus.

Stiai ca?
  • Un procent de 10% dintre bolnavii de anorexie este reprezentat de barbati?
  • Anorexia a fost mentionata pentru prima data ca boala in anul 1694 de catre medicul regelui James al II-lea al Angliei, Richard Morton?
  • Anorexia poate implica sau declansa mai multe afectiuni psihologice precum bulimia, depresia sau agorafobia (teama de spatii largi)?