Rezultate partiale Referendum 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu

- pagina speciala referendum 2012-

Aici poti vedea rezultatele partiale la referendum 2012. Tu cum votezi ? Cine crezi ca are solutia pentru Romania ?
Voteaza la referendum

Rezultate referendum 2012

DA: 227

NU: 281

nu ma duc: 172Cuvantul referendum sau si plebiscit, cuvant originar din limba latina, substantiv neutru in limba romana (un referendum, doua referendumuri), este folosit pentru a desemna procesul de consultare directa a cetatenilor unei tari in legatura cu un text de lege de o importanta cu totul deosebita sau asupra unei situatii de importanta nationala. Referendumul sau plebiscitul este o forma de democratie directa, in contrast cu democratia reprezentativa.

Ca procedura legislativa general acceptata, in cazul referendumului consultarea cetatenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existand doar doua optiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numararea tuturor voturilor valabile exprimate si publicarea rezultatului final, in forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.

Pentru a determina rezultatul final majoritatea referendumurilor, cu exceptii notabile care au nevoie de o lege speciala care sa mentioneze exceptia, necesita doar o majoritate simpla (jumatate din totalul voturilor valabile exprimate plus unul). Rezultatul este ori un Da in favoarea situatiei, planului, proiectului sau legii, ori un Nu.